Karácsonyi Online Aukció

2020. december 10. 17:00 | az axioart.com oldalán!

Nézze meg a katalógusunkat!

Kattintson és töltse le katalógusunkat, benne az aukció összes tételével!

katalógus letöltése

Lapozható katalógusért görgessen lejjebb az oldalon.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!download

Értesüljön e-mailben elsőként a BÁV aukciókról, hogy biztosan ne maradjon le a legizgalmasabb tételekről!

HOGYAN LICITÁLHATOK?

Az aukciót élőben közvetítjük az axioart.com oldalán a BÁV Aukciósházból.

Az árverésre vételi- és telefonos- megbízást is leadhatnak a BÁV Aukciósházban az aukcio@bav.hu email címen. Az ehhez szükséges megbízást innen töltheti le: megbízási szerződés letöltése.

Az online licitáláshoz kérjük, előzetesen regisztráljanak az axioart.com oldalon.

Mérnöki óracsodák!

Az óravásárlásnál itthon még nem elsődleges szempont az értékállóság, pedig sokszor egy divatóra árából akár vehetnénk egy olyat, amely idővel nem csak a szívünknek lesz drágább. A Karácsonyi aukció sztárja a 2,8 millió forintról induló De Beers Talisman órája lesz, amely első ránézésre inkább tűnik egy művészeti alkotásnak, mint karórának. Az egyedi, ikonikus design egyértelműen jelzi, hogy az óra, a világ elsőrangú gyémántszakértő és -kereskedő cég alkotása. A „Talisman Suntimer” a gyémántok szerelmeseinek készült, amelyen az apróbb briliáns csiszolású színtelen és konyakszínű gyémántok ölelik körbe a számlap közepébe foglalt csiszolatlan gyémántot. Aki a kedvező ár-érték arányú órák iránt érdeklődik, érdemes a Rolex Sea-Dweller és Datejust modellekre licitálnia. Az 1915-ben alapított, máig családi kézben lévő svájci óramanufaktúra modelljei amellett, hogy státuszszimbólumok, rövid- és hosszútávon is jó befektetésnek számítanak. A mérnöki csodák rajongói harcba szállhatnak a Jaeger Le Coultre Atmos örökmozgó asztali órájáért, amely emberi beavatkozás  nélkül, a hőmérséklet változásának hatására működik. A hölgyek, többek között, a Cartier Ékszerház Trinity ékszerórájának örülhetnek, amely a sárga- és rozéarany, illetve a gyémántok házasságát szentesíti.

De Beers Talisman Suntime unisex karóra
Kikiáltási ára: 2.800.000 Ft

Rolex Sea-Dweller férfi karóra
Kikiáltási ára: 3.200.000 Ft

Cartier Trinity női
Kikiáltási ára: 400.000 Ft

Csillogás karácsonyra

A Karácsonyi online aukció anyagának összeállításakor az értékes, akár befektetésre is alkalmas ajándékot keresők számára kedveztek a BÁV szakértői.  A nagy márkák rajongói licitálhatnak többek között egy Bulgari gyűrűre vagy Nina Ricci briliánsokkal ékített fülbevalójára. A drágakövek közül most is a gyémánt játssza majd a főszerepet, a kollekció bővelkedik a klasszikus karácsonyi ajándékokban, hiszen ki ne örülne egy elegáns briliáns függős nyakláncnak, egy buton fülbevalónak vagy egy gyémánt karkötőnek? Azok, akik inkább a színes drágakövek iránt rajonganak, a mindig népszerű zafír mellett most egy 7 karátnyi smaragddal  és további 11,3 karátnyi briliánssal díszített lenyűgöző nyakékre is licitálhatnak.

Ha karácsony, akkor eljegyzés. Az utóbbi években, amerikai mintára, egyre inkább előtérbe kerültek a nagyobb briliánssal ékített szolitergyűrűk. Idén lehetetlen lesz nemet mondani például arra az 1,9 karátos briliánssal ékített gyűrűre, amely igen kedvező, 300 ezer forintos kikiáltási árról indul.  Azok, akik már túl vannak az esküvőn, választhatják a kifejezetten évfordulókhoz kapcsolódó ékszerek specialistájának, a Recarlonak különleges, limitált példányszámú gyűrűjét is.

Smaragd nyakék,
kikiáltási ára: 2.800.000 Ft

Szoliter függő lánccal,
kikiáltási ára: 460.000 Ft

Gyémánt karék,
kikiáltási ára: 120.000 Ft

Az ajándék érték, az érték ajándék

Azok, akik az ünnepi asztalra keresnek fényűző terítéket, bőséges választékot találnak az aukciós anyagban empire, art deco és szecessziós ezüst gyertyatartókból, tálcákból, különböző kínálókból és cukordobozokból. A stílusos használati tárgyakat keresők közül biztosan sokakat elvarázsol majd a fiatal női alakot formázó art deco asztali lámpa. A műtárgyak szerelmeseit ezen felül klasszikus porcelánok és kerámiák is várják. Az elengedhetetlen Zsolnay-darabok közül kitűnik az a szecessziós díszváza, amely cseresznye- és gyűszűvirágos dekorjával minden művészetszerető szívét megdobogtatná a karácsonyfa alatt.  Az utóbbi években eladási rekordokat döntő modern magyar kerámiaművészetet többek között Gádor István, Gorka Géza és Lívia, illetve Simó Ágoston formabontó alkotásai képviselik majd az aukción. 

Zsolnay szecessziós díszváza,
kikiáltási ára. 1.400.000 Ft

Magyar art deco asztali lámpa,
kikiáltási ára: 80.000 Ft

Bécsi empire kandeláberpár,
kikiáltási ára: 850.000 Ft

Gádor István: Absztrakt városkép,
kikiáltási ára: 260.000 Ft

Klasszikus és kortárs festmények

A Karácsonyi online aukció festményanyagának gerincét a modern képek alkotják. A kollekció meghatározó darabja Nádler István Firenze című festménye. Nádler műveit az egymásnak feszülő ellentétek egyensúlyhelyzete, geometria és gesztus jellemzi. Firenze című, a Háromszögek sorozatából származó képére 1,2 millió forintról indul. A BÁV kortárs aukcióin már többször sikerrel szereplő Weiler Péter idén egy balatoni témájú képpel képviseli magát. A sorozat a balatonyi nyár mindannyiunk számára jellegzetes pillanatait eleveníti fel egy abszurd csavarral. A modern festmények és szobrok mellett természetesen most sem maradhatnak el a klasszikus tájképek, csendéletek és életképek sem.

Nádler István (Visegrád, 1938): Firenze,
kikiáltási ára: 1.200.000 Ft

Weiler Péter (Pécs, 1974): Miss Kelet-Balatoni Kistérség,
kikiáltási ára: 280.000 Ft

AUKCIÓS TÁRGYAK MEGTEKINTÉSE

2020. DECEMBER 1-9. BÁV AUKCIÓSHÁZ, 1052 BUDAPEST, BÉCSI UTCA 3. APSZISTEREM (Bejárat az ékszerbolton keresztül.)

MINDEN NAP 10:00 – 18:00 ÓRÁIG

Kérjük, hogy az Aukciósházban – saját és mások egészségének védelme érdekében - viseljen maszkot, használja a kihelyezett kézfertőtlenítőket, és tartsa be a távolságtartás szabályait.

BÁV100 – Árverések 100 éve

2020 a BÁV éve! A BÁV jogelődje 100 éve, 1920-ban rendezte meg első aukcióját az Állami Árverési Csarnokban. Az első világháború végével tömegek akarták értékesíteni a műtárgyaikat. Ez az igény hívta életre az Állami Árverési Csarnokot, amely a feketepiaccal szemben lehetőséget adott a szabályozott műkereskedelemre. Már ekkor is neves szakértők válogatták és határozták meg az árverésre kerülő műtárgyakat.

A 30-as évek pénzügyi válsága többek között az Esterházy-, az Andrássy- és a Károlyi-családokat késztette gyűjteményei aukcionálására. Még a második világháború alatt is rendeztek árveréseket, ekkor, 1942-ben került kalapács alá például Iványi-Grünwald Béla festőművész hagyatéka is. Sokan helyezték letétbe a Kinizsi utcai székházban értékeiket, innen azonban a háború végén 200 ezer műtárgyat raboltak el az átvonuló csapatok.

A szocializmus idején ellehetetlenítették a polgári csökevénynek tartott műgyűjtést. A cég, immár Bizományi Áruház Vállalat néven, leginkább használt áruk értékesítésével foglalkozott, hét évig árveréseket sem szervezhettek. A forradalom után, 1957-ben azonban rögtön az Iparművészeti Múzeum üvegcsarnokában lehetett újra licitálni közel másfélezer tételre. A múzeumok ezekben az évtizedekben, élve elővásárlási jogukkal, a BÁV-on keresztül gyarapították gyűjteményeiket. A 60-as években a nagyarányú lakásépítések miatt elsősorban a festmények számítottak divatosnak, de a következő évtizedben divatba jött a porcelánok és ezüsttárgyak gyűjtése is. Már ekkor, 1963-ban elindultak a különböző szakágakra specializálódott becsüsképzések, amelyeket később megnyitottak a nagyközönség számára is.

A 80-as években rendezték meg az első ékszeraukciót, amely azóta is töretlen siker a vásárlók körében. A 90-es évekre megszűnt a cég monopolhelyzete, de a szabad kereskedelemmel számos rejtőzködő műtárgy is a piacra került, így a BÁV a maga színesebb profiljával nem csupán túlélte, de sikeresen zárta az évtizedet. Az új évezredet leginkább a kortárs művészet felé való nyitás határozta meg, ám a 2007-től a Bécsi utcában működő Aukciósházban a rekordok sorát ismét egy gazdasági világválság szakította meg. Az ékszeraukcióknak köszönhetően a cég sikeresen túljutott a 2008-as évet követő globális pénzügyi válság időszakán, és köszönhetően a kereslet fellendülésének és a sokszínű árveréseknek, a 2010-es években is számos izgalmas alkotás kerülhetett kalapács alá, sőt számos új rekord is született.

Az elmúlt száz év során az árverések története szorosan összekapcsolódott a műgyűjtés, a műkereskedelem, és a közgyűjtemények történetével: számos új művésznemzedéket követtünk végig pályája során, életművek nyíltak és zárultak le, új trendek jöttek létre és múltak el, közben több százezer alkalommal hangzott el: senki többet, harmadszor! 2020 nem csak egy új évszázad, de egy új korszak kezdete is a BÁV-nál. Kövessék velünk a cég megújulását ebben az évben!